Terug naar de homepage.    
Balfour (1).

 

 
 

Jacob Sijbrandse en Helena BALFOUR (Balfort)

Jacob Sijbrandse geboren rond 1750 te Kristiaansand overleden te onbekend.

Hij trouwde op 13-12-1775 te Zierikzee met Balfour/Balfort geboren omstreeks 1755 te Zierikzee overleden 28-03-1830 te Amsterdam.

Uit dit huwelijk zijn in ieder geval drie kinderen geboren.

 

Gerardus Sibrant gedoopt 01-10-1776 te Zierikzee overleden 12-03-1829 te Amsterdam.

Joannes Sijbrandse gedoopt 24-08-1779 te Zierikzee overleden te onbekend.

Marinus Andreas Sibrans gedoopt 23 mei 1781 te Zierikzee overleden te onbekend.

 

(Klik hier om verder te gaan in deze tak).

 

Jacob Sijbrandse is geboren in Kristiansand. Dat is een plaatsje in Noorwegen. Het is heden ombekend hoe en waarom hij naar Zierikzee is gegaan.

 

Op dit moment is er nog weinig bekend over onze stamoudsten. Wel weten we dat Jacob Sijbrandse en Helena Balfour in de Nederduits Gereformeerde kerk (later de Nederland Hervormde kerk) getrouwd zijn. Hun drie kinderen werden Katholiek gedoopt. Helena Balfour was de dochter van Patrick Balfour en Francoise Adriana Leydecker. In Zierikzee was de familie Balfour een voorname familie. In de overlijdensakte van Helena staat vermeld dat ze getrouwd was met ene Jacob Zijbrandse, (zo vermeld in de akte) waar verder niets van bekend was. Hoe, wanneer en waarom deze familie naar Amsterdam is vertrokken. Het is ook niet bekend of Jacob wel mee was gegaan naar Amsterdam. Wel weten we dat een broer van Helena zich ook in Amsterdam had gevestigd. Dit was Marinus Balfour. Hij en zijn vrouw Magdalena Feijens waren Rooms Katholiek en woonde op Rusland te Amsterdam.

 

Na een bezoek aan het archief in Zierikzee zijn we meerdere Jacob Sijbrands/Sijbrandse/Sibrant en dergelijke tegengekomen. Steeds weer als schipper/matroos/stuurman in de zeevaart. Ook is de naam van Jacob meerdere keren als overleden op zee vermeld en dan weer een paar maanden later springlevend op een ander schip ingeschreven. Het is dus nog onduidelijk was er met onze Jacob precies is gebeurd. Ook kwamen we meerdere Sijbrandsen uit Noorwegen tegen. Zodat wij het vermoedden hebben dat Jacob met een of meerdere broers naar Zierikzee is vertrokken. De meest in het oog springende was inschrijving van ene Gabriel Sibrandse oud 33 jaar uit Bergen (Noorwegen) op 20-09-1751. Dit zou wel eens de vader kunnen zijn van Jacob. Maar dat is een aanname. Maar het is ook heel goed mogelijk dat Jacob als achternaam de voornaam van zijn vader gebruikte. Het was in de 18e eeuw, zelfs hier in Nederland (en in Noorwegen tot 1925) een normaal gebruik om als tweede naam/achternaam de voornaam van je vader te gebruiken. De naam Sijbrands betekend dan waarschijnlijk ook niet meer dan Sijbrand(s)zoon, of te wel de zoon van Sijbrand.

 

   De Zuidhavenpoort in Zierikzee.